Lovely Friends

Sunday, June 2, 2013

A cake for preggy mommy - KEK COKLAT NUTELLA


Hai there! Lama tak update. Busy uols.. Dari minggu lepas I tak duduk rumah. Macam retis gitu. 'Last last' Friday we went to Dungun for wedding ceremony. Then hari Rabu pergi Kelantan until Friday. Yesterday, busy for whole day. Pagi-pagi biasalah kan buat kerja housewife. Tengahari pergi jemputan kahwin, then pergi hospital melawat my cousin, suspek denggi.

Then lepas pergi hospital, melawat TokYah. Ada orang sunyi katanya. Petang tu pula lepas Asar, pergi rewang kat rumah jiran belakang rumah sebab malamnya nak buat kenduri Yasin. Hari ni majlis kahwin anak lelakinya.

Ha macam-macam aktiviti chuols... Ingat I tak kerja duduk rumah goyang kaki ke.. Tu belum masuk nak buat tempahan lagi.


Anyway, masa balik kampung kat Kelantan tu, sempat buatkan kek sebiji untuk cousin yang pregnant tu. Dah sarat dah nak bersalin. Anaknya si Adeeb tu bukan main nakal. Tak larat uols nak layan.

And the bad news is nenek I tak berapa sihat. Kena tahan ward lagi sekarang. Duduk kat wad tulang. Hopefully dia cepat sembuh. Amin.

Kek ni enak sungguh. Keknya tu bila dah 2 hari pun masih terasa lembutnya. Suppose cream tu kena guna whipping cream. Tapi atas permintaan preggy mommy yang suka makan buttercream, I ganti dengan buttercream. Oh enaknya..

Mostly resepi kek yang I buat, I guna resepi Kak Ita. Tengok kek yang dia buat boleh meleleh air liur. Hihi..

Ok jom lah tengok resepinya.

KEK COKLAT NUTELLA

Resepi dari Azlita Masam Manis

BAHAN A
4 biji kuning telur
20 gm gula kastor

BAHAN B
4 biji putih telur
100 gm gula castor

BAHAN C
95 gm tepung
15 gm serbuk koko

BAHAN D
70 gm mentega dicairkan (panas)
*Boleh ganti dengan minyak sayuran

Mula-mula panaskan oven pada suhu 180°C dan sediakan loyang ukuran 8 inci.

Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan baking paper.

Kemudian pukul BAHAN A hingga ringan dan gebu.

Putar putih telur hingga kembang atau berbuih. Masukkan gula kastor dan pukul lagi hingga kental.

Campurkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan kaup balik hingga sempurna.

Masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk koko dan kaup balik dengan rata.

Masukkan mentega cair dan kaup balik sempurna

Tuangkan adunan dalam loyang dan bakar selama 20 minit atau sehingga kek di bakar sempurna.

Jangan terlebih bakar sebab nanti kek akan keras kat bahagian atas. Kek juga akan menjadi agak keras bila disimpan lama dalam peti ais.


COKLAT GANACHE

300 gm krim tenusu (whipping cream)
30 gm sirap glukos
500 gm coklat gelap (dihiris halus)
2 sudu besar Nutella (kalau tak letak pun takpe sbb ni olahan dari Kak Ita)
20 gm butter (ni pun sama, optional)

Didihkan krim dan sirap glukos. Tak payah sampai mendidih.
Tuangkan dalam bekas yang berisi coklat gelap.
Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya.
Tambahkan Nutella dan butter.
Kacau hingga adunan licin dan berkilat.


BAHAN UNTUK KRIM COKLAT

180 gm Ganache Coklat (diambil dari adunan Ganache Coklat)
150 ml krim putar bukan tenusu 

Putar whipping cream hingga kembang.
Campurkan Ganache Coklat sedikit demi sedikit dan dikacau rata.

*untuk kek yang I buat ni, I guna buttercream. Bagi yang nak guna buttercream boleh guna resepi buttercream kat bawah ye. Buttercream resepi ni buttercream yang paling sedap yang pernah I buat. Hihi


BUTTERCREAM
Resepi dari Hasue

50g mentega tanpa garam
450g krimwell (I guna 500gm krimwell dan tak guna butter)
300g sirap gula atau gula icing yang diayak 3 kali
1 sudu besar susu pekat
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh butter oil

Putar mentega dan krimwell sehingga sebati dan berkrim. Masukkan sirap gula/gula aising.
Putar sehingga gebu dan masukkan susu pekat.
Akhir sekali masukkan vanilla dan minyak mentega.
Pukul sebati dan sedia untuk digunakan.

Kek span coklat dibelah kepada dua/tiga kepingan sama besar. Kalau tak nak belah pun tak apa. Ikut citarasa masing-masing.
Sebelum melepa kek, tepek sikit krim di dasar papan kek supaya kek tak mudah teralih masa proses melepa kek.
Kek lapisan pertama dilepa dengan krim kemudian letakkan lapisan yang kedua diatasnya. Kemudian salut keseluruhan kek dengan krim.
Simpan kek dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit supaya krim tu keras. Ini untuk memudahkan proses mencurahkan ganache atas kek. Kalau tak, nanti memang jadi disaster lah kek uols kalau krim tak keras.



Untuk curahkan ganache coklat, letak kan kek atas redai. Bawah redai tu alaskan dengan loyang yang lebih besar sepaya ganache tu tumpah dalam loyang, bukan atas meja!

Kalau ganache dah agak likat, panaskan sekejap dengan cara double boiler. Jangan lama sangat, kejap aje, agak-agak dia punya consistency tu senang nak dicurah kira ok lah tu.

Curah berhati-hati ye. Jangan gelojoh sangat. Tuang dikeseluruhan atas kek. Lepas tu sendeng-sendengkan kek supaya ganache tu kena kat tepi kek. Jangan memandai nak guna spatula pula nak ratakan coklat tu ye!

Haa... Dah siap. Boleh lah hias ikut kreativiti masing-masing dan rasai kesedapan kek itu.

Selamat mencuba kawan-kawan!


No comments:

Post a Comment