Lovely Friends

Saturday, December 10, 2011

Chocolate Cake again

with assistant who came suddenly. hihi

and the result.


Ikan pari bakar

Bahan A:
5 ulas bawang merah *ditumbuk
2 ulas bawang putih *ditumbuk
1/2 inci halia *ditumbuk
2 camca besar cili giling
1 batang serai *
sedikit belacan *bakar dulu kalau nak lagi sedap

1 ekor ikan pari
2 sudu besar air asam jawa @ air limau kasturi
daun limau purut
air *kalu nak kuah pekat letak sikit saja air
gula & garam secukup rasa

Cara:
Tumiskan bahan A sampai naik bau.
Masukkan air asam jawa, air, daun limau purut, gula & garam secukup rasa.
Bila dah masak, tuangkan atas ikan yang diletakkan dalam aluminium foil.
Bakar dalam oven selama 20 minit atau sampai ikan masak. Nak bakar atas dapur pun tak ada masalah :)

Selamat mencuba!



Tak sempat-sempat nak masukkan dalam pinggan, dah snap dulu. Punya lah tak sabar. Hihi


Saturday, August 13, 2011

Cupcakes again






Ikan Kerapu 3 Rasa




Bahan-bahan:

Ikan
2 ekor ikan kerapu
Serbuk lada hitam
Tepung jagung

Sos
5 ulas bawang putih *dicincang
Halia
Cili padi *ditumbuk-bergantung pada kepedasan masing-masing
1 cili merah *ditumbuk
1 batang serai *dihiris
Sos plum *opt
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Air
Garam  gula secukupnya
Cili merah *dihiris
Daun sup *dicincang

Cara-cara:

Ikan kerapu digaul dengan serbuk lada hitam dan garam. Kemudian disalut dengan tepung jagung dan goreng.
Tumiskan bawang putih, halia, cili padi dan cili merah yang telah ditumbuk. Tumis sampai naik bau.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos plum. (Sukatannya bergantung kepada berapa banyak nak kuah tu. Kalau nak kuah banyak, letak la banyak)
Masukkan sedikit air.
Perasakan dengan gula dan garam.
Masukkan cili yang dihiris.
Saya campurkan dengan kacang panjang yang dipotong dadu. Ingat nak letak kacang peas, tapi takde pulak.. Hihi
Ok siap lah ikan kerapu 3 rasa. Boleh makan dah..


Selamat mencuba!


Friday, August 12, 2011

Polkadot Swiss Roll


Not going to talk much today. I'm not feeling very well today. Tapi tak sihat pun sempat buat kek. Hehe



Tadi buat kek pelangi. Banyak lebih telur putih, so inilah yang terhasil. Resepi akan menyusul kemudian ye..





Selamat Berpuasa~



Tuesday, August 9, 2011

Chocolate Muffin



Semalam ada cikgu call ayah tanya pasal tempahan kek. Lepas tu terus cakap dengan isteri dia. Akak tu nak order cupcake. Tapi dia macam rambang mata nak cupcake perisa apa. Eh macam ada gambar pulak.. Dia tanya aku apa yang sedap. Aku cakap la banyak yang sedap, oren sedap, vanila sedap, coklat sedap. Wahaha.. Lastly dia pilih cupcake coklat. Tapi nak test dulu sedap ke tak. Kalu sedap baru jadi order. Mari berdoa supaya dia jadi order.

Jadi malam tadi lepas terawih aku pun godek la apa yang ada kat dapur tu nak buat muffin. Semua bahan ada. Ok set. Mari buat muffin!

Bahan-bahan:

1/2 cawan mentega
1/2 cawan mintak jagung
1 1/2 cawan gula perang *takde gula perang so aku gula gula merah. hehe*
3 biji telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
100 gram serbuk koko
200ml susu segar coklat
coklat cip untuk hiasan *aku tak letak sebab takde. lagipun nak buat sample je. oh kedekut betol!*

Cara-cara:

Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang sampai kembang
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan tepung berselang seli dengan susu.
Masukkan dalam cup kertas 3/4 dari cup tu dan bakar pada suhu 160'c sampai masak *around 10-15 minutes la*

Dah siap...


Selamat mengetest. heh3

Kek Gula Hangus


Lama rasanya tak update blog. Wanita berkarisma, sibuk lah katakan. Cewah.. Wahaha.. Seronok dapat buat amal jariah bulan-bulan puasa ni. *Sebenarnya taknak ingat yang diri tengah berpuasa nanti rasa macam lama gila nak berbuka* Yelah, macam rajin pulak aku ni nak volunteer buat itu ini. 

So anyway, semalam kawan aku tanya resepi kek gula hangus. Aku yang masih jahil dalam dunia masakan ni pun bagilah resepinya. Kot-kot menjadi, alhamdulillah. Lepas tu dia ajak jugak lah aku buat kek tu. Mentang-mentang banyak lagi barang-barang kat rumah, laju je aku buat. Hasil sangat memberangsangkan. Wahaha.. Cuma dah nama pun kek gula hangus, memang manis sikit lah. Lepas ni nak buat kena kurangkan sikit gulanya.



Bahan-bahan:

1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega/marjerin
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila *saya letak sebab saya tak suka bau telur*

Cara-cara:

Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
Masak gula sampai warna perang, then masukkan air panas sikit-sikit. Sila hati-hati masa masukkan air panas sebab masa ni ia akan meletup-letup macam masukkan air dalam minyak panas.
Then kacau sebati dan masukkan mentega/marjerin.
Sejukkan.
Pukul telur sampai kembang.
Masukkan susu pekat. Kacau sampai sebati. Then masukkan tepung.
Adunan ni perlu diperap untuk menghasilkan banyak sarang semut. Hehe
Perap 3-4 jam Lepas tu baru boleh bakar pada suhu 160'C selama 50 minit atau sampai masak.


Ok tu je lah. Senang aje. Boleh cuba la untuk buka puasa nanti. Hikhik..

Friday, August 5, 2011

Ayam Bali




Bahan-bahan:

Ayam 6 ketul *potong kecil-kecil. kalau xnak potong pun boleh
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Serai 3 batang 
Daun limau purut
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan kasar
2 sudu besar serbuk kunyit
2-3 sudu besar cili boh *kalu suka pedas boleh letak cili padi*
Kicap pekat
Gula & garam secukup rasa
Asam keping
Daun kari

Cara-cara:

Kisar bawang, 2 batang serai, ketumbar dan jintan.
Bahan-bahan tersebut diperap bersama ayam dan kicap pekat dan cili boh.
Perap selama 1 jam.
Kemudian goreng ayam sahaja dengan minyak yang sederhana banyak
*jangan masukkan bahan-bahan yang dikisar tu. yama tu jangan goreng sampai garing. agak-agak dah masak je*
Kemudian baru masukkan bahan perapan tu, 1 batang serai yang diketuk, daun limau purut daun kari, dan asam keping.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Masak sampai naik bau.


Selamat Berbuka Puasa.
(^_^)

Thursday, August 4, 2011

Biskut Sagu


Kerajinan yang ada pada malam tadi membuatkan saya berjaya menghasilkan 2 balang biskut sagu. Yay!! Dah boleh raya...!





Bahan-bahan:

300gram tepung gandum
300gram tepung ubi kayu
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur B
120gram gula kastor
200gram margerin

Methods:

Ayak tepung gandum, tepung ubi kayu dan baking powder.
Pukul margerin dan gula kastor hingga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji.
Masukkan tepung
Uli sampai jadi doh dan tak melekat di tangan.
Canaikan doh dan terap menggunakan acuan sesuka hati :p
Bakar pada suhu 170°C selama 15-20 minit.


Selamat mencuba!


Friday, July 29, 2011

Tart Gulung


Percubaan pertama Tart Gulung berintikan kurma




I am using ready made flour. Just add butter and kurma paste for the filling. Adaptation from OTN class. Hihi

Xiexie Laoshi !


Spiral Mantou


Nama English Spiral Mantou. Tapi nama dalam bahasa melayu saya tak tahu. Hehe.. Mula-mula ingatkan apa benda lah Spiral Mantou ni. Rupa-rupanya, dia macam ala-ala pau. Cuma versi lain bentuknya.

 Sebelum kukus

 Lepas 15 minit
Dah siap.

Untuk first trial ni, not bad la. Rasa pau tapi takde inti.

Bahan-bahan:

350gm tepung gandum *ayak* (nak guna tepung naik sendiri pun lagi bagus)
180ml air
30ml minyak jagung
1 sudu makan yis
25gm gula kastor *patut di lebihkan; sebab, cuba bayangkan makan pau kosong. hihi*
1 sudu besar serbuk koko

Cara-cara:

Campurkan semua bahan kecuali serbuk koko. Uli sampai dah tak melekat kat tangan. Kalau kurang air, tambah. Kalu masih melekat kat tangan, tambah tepung.
Kemudian bahagian doh kepada 2 bahagian. Salah satu mestilah lebih berat 100gm.
Doh yang ringan tu uli semula dengan serbuk koko sampai betul-betul sebati. Kalau masa menguli tu doh agak keras, campur air sikit.
Rehatkan doh 5 minit.
Canaikan doh yang warna putih. Canaikan juga doh coklat tapi lebih kecil dari doh putih.
Kemudian sapu sedikit air atas permukaan doh putih dan letakkan doh coklat diatasnya.

Kemudian lagi, gulungkan doh anda.

Nak gulung dari kanan ke kiri pun boleh. Tapi saya sarankan gulung macam gambar tu sebab nanti gulungannya lebig cantik. Yang saya buat tu saya gulung dari kiri ke kanan. Bajet dapat banyak la kan. Haha..
Kemudian sila potong doh itu. Jangan potong terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.
Sediakan baking paper. Potong macam orang nak buat pau.
Lepas tu letakkan doh di atas baking paper dal biarkan selama 30 minit sebelum dikukus selama 15 minit dengan api sederhana.

TIPS:
Kalau agak-agak kurang air, jangan main letak air sesuka hati. Letak sikit-sikit. Sama jugak macam tepung.
Canaikan doh nipis ye. Kalau tebal, nanti besar gedabak pulak Spiral Mantou tu.



Selamat Mencuba!


Tuesday, July 26, 2011

Ayam Kari India



Resepi ini adalah resepi turun temurun keluarga saya. Sangat sedap. Sila cuba ye. Sekali cuba mesti rasa nak buat lagi. Hihihi..


Bahan-bahan

Ayam
Serbuk kari ikan
Bahan penumis - bunga lawang, buah pelaga (betul heh?ke pegaga), cengkih, kulit kayu manis
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Cili kering
Daun kari
Garam dan gula secukup rasa


Cara-cara


Hiris semua yang bertanda *. Lepastu gaulkan dengan ayam, serbuk kari dan daun kari. Letak garam.
Perap dalam 2-3 jam. Kalau nak lagi sedap perap semalaman.
Tumis bahan penumis hingga naik bau dan masukkan ayam yang telah diperap.


Amaran: Sila gunakan api yang kecil semasa memasak. Kalau tak nanti ayam anda akan kelihatan hitam dan tidak berseri. Ingat ni..!


Tips: Bahan-bahan yang digunakan bergantung kepada berapa banyak ayam yang digunakan. Sebab tu saya tak letak sukatan. Serbuk kari jangan terlalu sedikit. Nanti warna pucat. Dan jangan terlalu banyak juga sebab nanti tak sedap.







Selamat mencuba!

Kuih Talam Berlauk


Hari ni kita belajar macam mana nak buat kuih pulak. Hehe.. Kuih tradisional gitu..

Kuih Talam Berlauk

Bahan-bahan tepung:

1 1/4 cawan tepung gamdum
garam secukup rasa
2 putih telur *dipukul sedikit*
1 kuning telur
300 ml air
100 ml santan pekat

Bahan untuk lauk:

5-6 ulas bawang merah *dihiris*
1 batang serai *dihiris*
1 sudu kecil belacan
Ayam bahagian daging secukupnya *dicincang (kalau nak banyak lauknya, letak banyak ayam)
1 sudu besar air asam jawa *saya tak letak pun. optional*

Bahan hiasan:

Daun bawang
Cili

Cara-caranya:

Untuk lauk
Tumis bawang, serai dan belacan. Masukkan ayam dan secubit garam. Goreng sampai kering. Kalau ikut resepi asal, dia suruh letak air asam jawa. Tapi saya tak letak. Dah kering tu, tutup air.

Untuk tepung
Ayak tepung. Campurkan air, santan, telur kuning dan telur putih. Gaul sampai sebati. Lepas tu tapiskan untuk asingkan ketulan-ketulan tepung yang tak sebati tu.

Bagi yang ada acuan untuk kuih cara, panaskan acuan tu. Sapu sikit minyak pada acuan. Tuangkan separuh adunan tepung. Tutup kejap. Lepas tu masukkan isi lauk dan tuangkan adunan tepung sampai penuh acuan tu. Tutup lagi sampai masak. *Saya ikut cara ni tapi saya tuang dalam loyang je sebab malas nak godek satu-satu dalam acuan tu. Hihihi*

Dan hasilnya...




Maaf lah.. Gambar blur.

Selamat mencuba!

Thursday, July 21, 2011

Charcoal Bamboo Almond Cookies



Made from ready made flour from OTN Trading.

Home Made Ice Cream





~ Recipe ~

Ingredients:

2 1/2 cups coffee mate
2 cups milk
*you may use any kind of milk that you like - strawberry, chocolate or regular milk*
1 1/2 tbsp castor sugar @ icing sugar

Method:

Blend all the ingredients together for about 2 to 3 minutes.
Pour into the Tupperware and store in refrigerator overnight.

If you are using full cream milk, you can add crushed Oreo cookies. When you want to grind the Oreo, remove the cream first. After you had blend all the ingredients, then add the crushed Oreo.


So, enjoy!

Saturday, July 16, 2011

Butter Cake


[ Gambar tak sempat nak capture. Harap maklum. ]

Ingredients:

1 1/2 cups of flour
1/2 cups of castor sugar
1/2 cups of butter
2 eggs
1/2 cups of milk
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
1 tsp vanilla essence

Method:

Sift flour, baking powder and soda bicarbonate 3 times.
Beat butter and sugar till fluffy.
Add in vanilla essence and egg one by one.
Then add flour and milk alternately.
Bake into the oven at 170'C until it cook *it may takes 45 minutes*



[Google image]
Roughly my cake looks like this

LolliCake Recipe


Ingredient:

A cake
*You may use what ever cake you want. You can make a simple cake or buy it.*
250 gm of chocolate paste
Colorful chocolate
Sprinkles

Method:

Break your cake.

Make it as crumbs.

Put in chocolate paste.


Mix them well till it does not stick to your hand.


Begin to make the balls. Take a bit of the cake mixture and roll it into a smooth ball.
Repeat until you've used up all the mixture. As each sheet fills up, put it in the refrigerator. Melt chocolate or white chocolate in a double boiler on the stove.


Take lollipop stick and dip about 1cm into the melt chocolate and insert it to the bottom of the cupcake. Put it in the fridge for 1 hour *or freezer for 15-20 minutes* so that the balls harden.


While cupcake shapes are chilling, begin to heat up your chocolate bark. Melt pink and blue chocolate. After you are ready to dip, take out the balls and dip each ball into the chocolate until covered. Place a candy-coated chocolate in the center of each and top with sprinkles. Place the stick on a Styrofoam square. Let it dry completely. Don't refrigerate these; it will cause the coating to weep or melt. They can be frozen, however.


Enjoy! (^_^)v








From : Martha Stewart



Thursday, July 14, 2011

LolliCake @ Cupcake Pop




Wednesday, July 13, 2011

Resepi Biskut Dahlia


BAHAN-BAHAN:


300 g mentega
150 gm gula icing
2 kuning telur
1 camca teh esen vanila
240 g tepung gandum
100 g tepung jagung
160 g tepung kastard
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
(atau apa saja yang uols rasa menarik. Untuk entry sebelum ni saya letak manik-manik)

CARA:

Ayak tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard.

Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.

Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. Masa ni bila dah banyak tepung diletakkan, mixer tu akan semput. So saya guna tangan lepas tu untuk uli. Al maklumlah, mixer turun temurun kan..

Then, masukkan doh ke dalam Piping bag (kalau ada alat penekan tu lagi bagus)  yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Hiasa dengan hiasan uols tu. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.

Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. Jangan panas-panas lagi uols dah usik-usik. Nanti berderai sebab biskut dahlia ni rapuh sikit.

Dan rasanya alhamdulillah sedap. Tak berenti ngko makan. Mahu habis sebalang tengok movie.

Selamat mencuba (^_^)v