Lovely Friends

Monday, April 15, 2013

Apam Gula Hangus yang montel


Hai sumorang.. 

Haih memang panas sejak belakangan ini. Walhal malam pun panas, bahang. Lapisan ozon dah semakin menipis. Manusia membuat pembakaran terbuka tanpa mengenal waktu. (Makcik jiran dah tak bakar sampah dah. Agaknya dia noticed I update pasal dia. Thanks makcik. I love you!)

Walaupun cuaca panas yang mendorong ramai manusia mengkayakan (kaya duit bukan kaya roti kaya) penjual-penjual aircond, tetapi masak tetap masak. Apakan daya, tepung mencurah-curah ke ladang gandum walaupun takde ladang gandum kat sini. Dan sambil update sambil makan roti butter. Ya. Makan.

Ini bukan roti. Ini adalah kegebuan yang terhasil daripada campuran beberapa bahan mentah.

Pabila kegebuan itu memasuki ronnga mulut dan melalui trakea dan seterusnya perut, maka terasa gebu perut. Ececeh! Tak lah. Mana ada makan sebiji kuih cenonet tu dah kenyang kan?? Begitu asyik terasa macam diawang-awangan. Bukan Awang Abdullah.

Oleh yang demikian, untuk mengelakkan kemerambuan terlampau disini, jom kita tengok resepinya.

Langkah yang pertama, sediakan pengukus dan juga papercup. Sedia awal-awal supaya bersenang-lenang dikemudian hari.


BAHAN GULA HANGUS

1 cawan gula
1 cawan air

Gula dimasak hingga menjadi karamel (warna gula yang dah cair tu bertukar menjadi coklat). Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau. 

Part ni mencabar sikit ye bagi yang first trial buat apam ni. Jangan kalut kalau masa tuangkan air tu tetiba sirap gula tu jadi berbuih-buih umpama ombak ditepi pantai. Memang prosesnya begitu.

Bila dah sebati, boleh sejukkan.


BAHAN-BAHAN LAIN

2 biji telur
2 sudu pekat manis
1 sdb butter
1/2 cawan minyak jagung
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sdk soda bikarbonat

Sediakan blender ataupun food processor. Satukan semua bahan kecuali tepung. Blend hingga sebati dan masukkan karamel tadi. Blend lagi dan masukkan tepung. Dan blend lagi.

Asyik blend ajelah ye nak buat apam ni. Harap bersabar.

Kalau adunan tu nampak macam cair, boleh tambah tepung sikit. Masa saya masukkan tepung, saya masukkan sikit-sikit sampai saya dapat kepekatan yang saya nak.

Bila semua dah betul-betul sebati, tuangkan ke dalam papercup. Berapa biji apam yang dapat tu bergantung pada saiz papercup masing-masing lah ye. Saya guna acuan cawan merah kecik tu. So dapatlah dalam 36 biji.

Adunan dikukus selama 15 - 20 minit dengan api sederhana.

Jangan buka penutup kukusan sebab ia boleh mengganggu proses masak apam tu. Kang apam tu bantat baru tahu.

Bila dah masak, sejukkan. Dah boleh makan. Sedap kalau makan time dia suam-suam. Apam ni masih lembut walapun disimpan sampai keesokkan hari.

Senang je. Adik duduk asrama pun sempat nak buat sebelum balik hostel.

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment