Good morning lovely friends. Dah breakfast ke?Hari ni apa plan? Komfem ni ramai yang nak berjalan sakan dengan family. Cuti sekolah tak habis lagi kan. Ha ni lah masanya nak spend time dengan family. Hari biasa masing-masing sibuk, ye tak?
Petang semalam buat kek. Lepas tu yang decorate cake adalah seorang budak 13 tahu. Lepas lepa kek dengan cream tu, biarkan aje dia buat. Lepas tu tengok dalam peti sejuk, dah bantai tergelak disebabkan ini;
Memang nak gelak kan.. Hahaha Ingatkan tulis Happy Birthday ke, I love You ke.. Dia tulis 'HAI SEDAP' Motif?? Hahaha
Ok cukup cukup. Penat gelak. Untuk SNow Cheese Cake ni saya tak ikut resepi sangat sebab buat ikut bahan yang ada dalam peti je. Untuk frosting, saya guna cream cheese dikaup balik dengan whipping cream. Dan tak letak parutan keju cheddar sebab tak ada.
Jom intai resepi.
SNOW CHEESE CAKE
Resepi dari Rahel
BAHAN-BAHAN
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya, maknanya 6 kuning, 4 putih)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)
Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit butter. (Saya guna loyang 7 inci)
Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan suhu 150°C.
Bila sudah masak biarkan sejuk.
Sementara kek masak, bolehlah kita sediakan cream.
BAHAN KRIM
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis
TOPPING
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parut halus)
Lepas tu sapukan krim atas lapisan pertama dan letak lapisan yang kedua. Kalau buat 3 lapisan, buat sampai lapisan yang terakhir. Kemudian bolehlah salut keseluruhan kek dengan krim.
Keju cheddar yang diparut tadi ditabur ke keseluruhan kek.
Dah siap. Sejukkan dalam peti dan boleh lah makan.
Frosting yang saya guna untuk resepi ni saya bedal sendiri je.
200ml whipping cream
100gm cream cheese
3 sdb susu pekat
Pukul chream cheese dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan
Pukul whipping cream hingga kental.
Kaup balik kedua-dua bahan hingga sebati dan sedia untuk digunakan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment