Selamat petang semua.
Minum petang hari ni air
kosong dengan karipap dan wade. Oh sedap betul kuih makcik tu jual. Lepas satu,
satu ngap. Lepas tu kena stop sebab takut orang lain tak merasa. Hahaha.. Hantu
karipap memang macam ni.
Sekejap je kita dah nak
sambut bulan mulia, bulan Ramadhan. Ya Allah, rindu betul nak pergi terawih,
nak bangun sahur ramai-ramai, masak juadah berbuka. Rindu sangat. Semoga
panjang umur dapat sambut Ramadhan tahun ni dengan lebih ikhlas dan khusyuk.
Dalam duk fikir bulan
Ramadhan, dah mula rancang nak buat kuih raya apa tahun ni. Tart gulung nenas
tu wajibun. Sampai adik saya kata, “Kak, nanti kuih ni buat banyak. Takut nanti
tak sempat raya.” Amboi-amboi… Kalau tak sempat raya tu, kerja dial ah tu. Tak
syak lagi!
Tahun lepas dia makan kuih
tart Mak Long Timah sampai sakit perut. Mana tak nya, sebekas tu dia menghadap
sorang.
KUIH TART GULUNG NENAS
Resepi dari Kak Aznim
Bahan-bahan pastry:
4 oz @ 115 gram butter
4oz @ 115 gram minyak sapi
1 biji telur gred B
1 lb @ 450 gram tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk
Pecahkan telur di dalam bekas
adunan.
Masukkan butter dan minyak
sapi.
Gaul hingga sebati dengan
hanya menggunakan whisk.
Masukkan tepung sedikit demi
sedikit.
Letak air sejuk sikit-sikit,
sampai jadi doh.
Guna acuan tart gulung.
Tekan adunan dan bentukkan tart
mengikut kesesuaian anda. Nak buat taru gulung boleh, tart biasa boleh, tart yg
gunting pon boleh.
Kemudian bakar pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit.
Bahan inti:
Boleh guna inti nenas yang ready made atau pun homemade.
10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
Buang kulit nenas, buang matanya dan sagat.
Kacau nenas dan gula.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan.
Kalau yang agak tak rajin nak buat, meh order dengan saya. RM28 untuk 50 biji. Jangan malu jangan segan, boleh hubungi saya kat Facebook ye. Tata~
No comments:
Post a Comment