Lovely Friends

Friday, June 21, 2013

Tart gulung


Selamat petang semua.

Minum petang hari ni air kosong dengan karipap dan wade. Oh sedap betul kuih makcik tu jual. Lepas satu, satu ngap. Lepas tu kena stop sebab takut orang lain tak merasa. Hahaha.. Hantu karipap memang macam ni.

Sekejap je kita dah nak sambut bulan mulia, bulan Ramadhan. Ya Allah, rindu betul nak pergi terawih, nak bangun sahur ramai-ramai, masak juadah berbuka. Rindu sangat. Semoga panjang umur dapat sambut Ramadhan tahun ni dengan lebih ikhlas dan khusyuk.



Dalam duk fikir bulan Ramadhan, dah mula rancang nak buat kuih raya apa tahun ni. Tart gulung nenas tu wajibun. Sampai adik saya kata, “Kak, nanti kuih ni buat banyak. Takut nanti tak sempat raya.” Amboi-amboi… Kalau tak sempat raya tu, kerja dial ah tu. Tak syak lagi!

Tahun lepas dia makan kuih tart Mak Long Timah sampai sakit perut. Mana tak nya, sebekas tu dia menghadap sorang.

KUIH TART GULUNG NENAS
Resepi dari Kak Aznim

Bahan-bahan pastry:

4 oz @ 115 gram butter
4oz @ 115 gram minyak sapi
1 biji telur gred B
1 lb @ 450 gram tepung gandum
Sedikit garam
Air sejuk


Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi.
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Letak air sejuk sikit-sikit, sampai jadi doh.

Guna acuan tart gulung.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda. Nak buat taru gulung boleh, tart biasa boleh, tart yg gunting pon boleh.

Kemudian bakar pada suhu 170°C selama 20 - 25 minit.


Bahan inti:

Boleh guna inti nenas yang ready made atau pun homemade.

10 biji nenas - di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

Buang kulit nenas, buang matanya dan sagat.
Kacau nenas dan gula.
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dengan api yang perlahan. 


Kalau yang agak tak rajin nak buat, meh order dengan saya. RM28 untuk 50 biji. Jangan malu jangan segan, boleh hubungi saya kat Facebook ye. Tata~



No comments:

Post a Comment