Lovely Friends

Tuesday, June 25, 2013

Rainbow Cake



Setelah seminggu lebih kita berjerebu, hari ni Allah turunkan hujan dibumi Malaysia. Alhamdulillah syukur. Nampak juga kat status Facebook masing-masing bercerita pasal hujan kat tempat diorang. Syukran Ya Allah.

Syukur juga di kesempatan ini saya sempat lagi buat kek. Hehe.. Tak tahu lah dari semalam tekak ni teragak sangat nak makan rainbow cake. Kalau nak beli memang payah nak cari kat Segamat ni. Lagipun saya memang dah tak beli kek dan roti kat kedai kek. Rasa macam was-was sebab kat Segamat ni rasanya banyak kedai kek non-muslim. Baru beberapa minggu lepas saya nampak ada kedai kek baru, kemungkinan besar milik orang Islam. Tapi belum pergi lagi.Hihi..




Resepi kali ni saya ambil dari blog Rahel. She’s one of my favorite blogger. Hihi.. Rasa kek yang begitu enak ni membuatkan saya susah betul nak berhenti makan. Lepas suap, suap lagi, lepas tu suap lagi. Makan tak ingat dunia uols…


Untuk topping, saya guna fresh cream. Disebabkan malas nak bancuh buttercream, maka ambil jalan mudah je lah.. Tapi lukisan warna warni tu guna buttercream. Ada balance kat dalam peti, guna jelah. Daripada ke perut tong sampah kan..


RAINBOW CAKE
Resepi dari Rahel

250gm mentega
200gm gula
4 biji telur gred A
*220gm tepung kek
*1 sdt baking powder
5 sdb susu segar
1 sdt esen vanilla
Pewarna – ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah

Tapaukan adik nak balik asrama.

Sediakan dua loyang 6” atau 7”. Sapu dengan mentega dan alas dengan baking paper. Ketepikan. Panaskan oven pada suhu 170°C.

Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.

Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan pula telur sebiji demi sebiji. Kalau nak senang kerja, pecahkan telur dalam satu mangkuk. Masa tengah pukul butter tu, masukkan telur.

Masukkan esen vanilla dan putar hingga sebati.

Masukkan tepung berselang seli dengan susu hingga habis.

Tepung – Susu – Tepung – Susu – Tepung

Timbang adunan kepada 6 bahagian. Kalau malas nak timbang, Agak-agak je lah. Kemudian warnakan setiap adunan dengan warna kesukaan anda.

Bakar adunan selama 20 minit setiap satu. Kalau oven boleh muat 2 loyang sekali gus lagi elok. Cepat sikit proses membakar kek.

Bila kek dah masak, terbalikkan atas redai. Tunggu semua lapisan sejuk baru boleh lepa dengan krim.

Kalau boleh, kertas buat alas kek tu jangan dibuang. Boleh alas kek masa dah sejuk. Kalau tak alas, nanti kek rosak dan melekat antara satu sama lain.



FRESH CREAM FROSTING

300ml non-dairy whipping cream

Putar bahan diatas hingga kental dan sedia dilepa atas kek. Hiaslah mengikut kreativiti anda J






No comments:

Post a Comment