Lovely Friends

Saturday, July 28, 2012

Bingka Labu



Assalamualaikum..


Saja nak bagitahu saya dengan jayanya dah berjaya buat kuih tradisional. Hoyeah! Jangan ingat ayah je pandai buat kuih lapis & kuih talam ye. Anak dia menurun 10%. Ok lah daripada tak ada langsung.


Dengan berbekalkan resepi, kuih bingka labu berjaya dihasilkan. Kes nak habiskan labu. 




Untuk pertama kali buat kira not bad lah. Cuma warna kuning labu tu nak nampak. Suppose kena letak pewarna kuning eh nak bagi nampak kuning? Maaf lah, baru nak merangkak buat kuih-kuih tradisional. Hihi.. Ni lah anak-anak zaman sekarang.. Haish..


Resepi ni saya ambil dari blog Jintanmanis. Kena selalu tengok blog blogger yang terror masak ni.. Ambil ilmu dari diorang. Thanks~


BINGKA LABU
Resepi: rosmarlina@jintanmanis.com


Bahan-bahan


2 cawan tepung gandum
2 biji telur
350ml santan santan
1 1/2 cawan labu yang dah direbus & dilenyek (anggaran 180gm)
2 sudu besar madu
3/4 cawan gula
2 sudu besar minyak jagung
1 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam
Bijan secukupnya

Pukul telur dan gula.
Kemudian masukkan minyak, madu, santan dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum.
Akhir sekali masukkan labu yang telah dilenyek.
Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau sampai masak.


Selamat berpuasa!



No comments:

Post a Comment