Lovely Friends
Saturday, July 28, 2012
Semperit
Assalamualaikum..
Diam tak diam dah seminggu kita berpuasa. Hari ni hari ke lapan solat terawih. Syukur Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ini. Sesungguhnyaa dunia ini hanyalah pinjaman.
Ada yang dah mula buat kuih raya ke? Kalau saya, buat kuih raya awal-awal ni memang tak sempat raya. Kena buat lagi. Salotep la kuat mana pun, confirm biskut raya tu makin kurang dalam balang. Hahaha.. Lepas berbuka je makan sikit. Konon ambil sikit tak luak lah kan.. Tapi kalau dah hari-hari ngadap, mahu tak habis.
Tahun lepas ada buat biskut semperit tapi versi biskut dahlia. Tarok ceri merah, tak pun letak manik kat atasnya tu.. Kali ni pakai resepi lain pulak..
Resepi dari Rahel
Bahan-bahan:
360gm tepung gandum
120gm tepung jagung
325gm mentega
150gm gula aising
40gm serbuk badam *saya ganti dengan tepung gandum since tak ada serbuk badam*
1 biji telur kuning
1 sudu teh esen vanila
Pukul mentega, gula aising dan esen vanila sampai kembang.
Masukkan telur dan pukul sebati.
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk badam.
Kemudian masukkan dalam piping bag dan paipkan dengan muncung semperit.
Bakar dalam oven dengan suhu 180'C sampai keperang-perangan. *Suhu bergantung kepada kepanasan oven masing-masing*
Hiasan: Ikut lah kreativiti masing-masing ye. Saya tak buat hiasan apa-apa pun since ni trial je. Adunan pun saya buat half je.. :)
Selamat mencuba dan selamat berpuasa!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment