Lovely Friends
Wednesday, July 25, 2012
Kuih Buah Melaka
Assalamualaikum semua..
Selamat pulang dari terawih.. Hihi.. Hari ni percubaan membuat donut tak menjadi.. It's a fail! Nasib baik jugak ayah buat onde-onde. Fuh! *kekesat peluh* Nampaknya kena belajar lagi cara nak buat donut dengan sempurna. Air tangan omputih je kot tangan ni.. Ayah je terror buat kuih tradisional, siap boleh buat resepi sendiri pulak..
Esok lah pulak main tepung lagi. Punyalah semangat nak main tepung.. Nak buat onde-onde ni senang aje. Ambil 2 senduk tepung pulut, kemudian sedikit pewarna pilihan anda. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. Jangan main simbah je air tu. Nanti lembik pulak kuih tu.
Langkah seterusnya, ambil sedikit doh, gentel-gentel jadi bulat mcm guli yang besar sikit tu dan penyekkan. Letak gula melaka yang telah dipotong dadu. Then bulatkan semula dan rebus. Dah sudah rebus, letak dalam pinggan yang berisi kelapa yang diletakkan garam sikit. Golekkan kuih tu sampai keseluruhan kuih tu ditutupi dengan kelapa. Sedia dihidangkan.
Mudah kan.. Masa rebus kuih tu, kalau nak tahu samada ia dah masak ke belum: kalau dia dah timbul-timbul tu maknanya dah masak la tu. Yangpenting kena rebus dengan air mendidih. Oh nama timang-timangan Kuih Buah Melaka ni Onde-onde.. Hihi..
Selamat menunaikan ibadah puasa!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment