Hi there! Assalamualaikum..
Harap-harap semua pembaca sihat sejahtera. Hari ni merupakan hari ketiga kita berpuasa. Dah nak masuk hari keempat pun. Dan saya tak jejak kaki lagi ke bazaar ramadan. Oh sangat sesak! Orang Segamat kaya-kaya, beli je kat bazaar. Haha.. Tak sampai hati rasanya nak bersusah payah cari parking. Cooking at home is more worthwhile than buying at the bazaar. Really cekik darah somehow.
Berbuka puasa untuk hari ketiga adalah di rumah sendiri since first day and second day of Ramadan, we all berbuka puasa di kampung. Anyway, juadah yang saya buat hari ni simple je. Ayam panggang. Hihi..
Resepi asal dari Kak Ita
1 ekor ayam - bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil
Bahan - bahan untuk make up ayam
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega
Cara-cara:
- Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam (saya perap dari tengahari sampai 5 petang)
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
- Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
- Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
Make sure air jangan banyak sebab ia akan menghilangkan rasa rempah-rempah tersebut. Untuk resepi ni saya tak guna seekor ayam since family 5 orang aje. Jadi kena pandai-pandai agak lah kalau nak kurangkan sukatan bahan-bahan tu ye.
:)
Selamat berpuasa!
No comments:
Post a Comment