Lovely Friends

Monday, February 20, 2012

Sponge Cake @ Kek Span


Hello! Hari ni tak berapa nak sihat. Selesema dari semalam. Demam rindu agaknya. Hewhewhew..Tapi dalam pada tak sihat tu sempat lagi dok buat kek bagai. Oh syahdu kan? Ok takmo celoteh panjang lagi..


BAHAN A
120gm tepung gandum*
1 sdt serbuk penaik*
*diayak sekali

BAHAN B
2 biji telur gred A
1 sdt ovalette
100gm gula kastor

BAHAN C
20gm air
20gm minyak jagung
2 sudu kecil pes pandan (boleh letak apa saja perisa)

CARA-CARA
Panaskan oven, 170'C.
Pukul Bahan B hingga kembang.
Masukkan Bahan A berselang seli dengan Bahan C.
Alaskan loyang dengan kertas minyak. (Saya guna loyang 8')
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit. Kalau agak-agak tak sure kek tu dah masak ke belum, cucuk dengan lidi.
Bila kek dah masak, cepat-cepat telangkupkan kek atas redai. Tunggu hingga betul-betul sejuk dan boleh hias ikut kreativiti masing-masing.

Happy baking (^_^)


No comments:

Post a Comment