Lovely Friends

Wednesday, February 29, 2012

Light Cheese Cake


Credit: HaSue

BAHAN-BAHAN:


125g cream cheese
300 ml susu segar
80 g mentega atau marjerin
80 g tepung gandum
80 gram gula halus
3 biji telur saiz A
beberapa titik esen vanila/jus lemon

CARA-CARA:



Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.


Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue.

Di dalam bekas lain yang lebih besar, pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan  adunan cheese tadi, kacau seketika.. Ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul - kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan.


Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi dan beberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata (boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan-lahan)



Gris acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek.


Bakar pada suhu 160'C selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie (loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)




No comments:

Post a Comment