Masak apa uolls..? Hihi.. Bosan pulak duduk rumah jadi penanam anggur terhormat. Jadi macam-macam lah dicuba. Itu ini itu ini. Kebetulan pulak sekor kucing kat rumah ni kena kuarantin kat dapur sebab dijangkiti virus (Parvovirus). Dah jadi doktor I tau. Kena pantau setiap masa sebab dia dah tak reti nak makan & minum sendiri. Minum kena guna syringe. Ubat pun dah macam-macam bagi. Mengharapkan pertolongan Illahi untuk Putra sembuh.
Ok, jom kita ke topik sebenar sebelum saya merepek dengan lebih panjang lebar. Menu hari ni Ayam Kashmir. Apalah guna teknologi kalau tak digunakan sepenuhnya kan. Jadi 'surirumah' ni tak semestimnya rujuk buku semata-mata. Internet ada untuk sesiapa yang tak berapa banya koleksi buku masakan macam I ni.. Hihi.. Almaklumlah, jobless kan.. Nak keluar duti tu rasa berdarah jugak hidung ni. Harap pendapatan dari order-order customer aje.
Eh jomlah tengok resepi. Kan dah kata dah, merepek aje kerjanya..
Resepi ni saya ambil dalam MyResipi dari Cindaibiru. Nampak macam gorgeous aje..
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong 8 - ikut suka nak potong ayam mcmana ye)
2 sdb tomato puree
100g butter
2 biji bawang besar (dipotong dadu)
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
4 biji buah pelaga
3 biji kentang (belah 4)
60ml air
60ml plain yogurt
125ml whipping cream
2 biji cili hijau (dihiris)
Daun ketumbar secukupnya
Garam secukup rasa
Kismis (optional)
BAHAN REMPAH
2 sdt garam masala
2 sdt serbuk ketumbar
1 sdb serbuk jintan putih
1 sdb serbuk jintan manis
Cara-cara
Perap ayam bersama rempah campur, yogurt dan tomato puree selama 1 jam.
Tumbuk bahan yg bertanda *.
Panaskan kuali dan cairkan butter.
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan buah pelaga hingga wangi.
Masukkan ayam yang telah diperap tadi dan gaul rata. Biar ayam empuk sedikit.
Tuang air dan masukkan kentang, biarkan mendidih hingga ayam dan kentang lembut.
Masukkan whiping cream, gaul rata. Akhir sekali masukkan cili besar dan daun ketumbar.
Gaul sebati dan sedia dihidangkan.
Tak susah pun kan. Sedap pun sedap. Selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment