Assalamualaikum..
(Sedang practice untuk jadi suri rumah terhebat)
Jadi setelah difikir-fikirkan, maka terasa nak masak satay goreng. Sebelum ni pernah jugak buat tapi tak umphh.. Hari ni punya resepi jadi. Alhamdulillah :)
Jadi hari ni saya nak share resepi Satey Goreng. Duk godek-godek, maka resepi diambil dari Mak Lang Ani. Tadaa~
Bahan-bahan
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong kecil. Lagi elok kalau daging/ayam tu kering. Saya keringkan guna kitchen tissue
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong kecil. Lagi elok kalau daging/ayam tu kering. Saya keringkan guna kitchen tissue
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging/ayam bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm peti sejuk semalaman.
Gaulkan bahan-bahan kisar pada daging/ayam bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm peti sejuk semalaman.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging/ayam hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering. *ok yang ni saya tak tambah 1/2 senduk minyak lagi*
Hidangkan dgn kuah, timun, ketupat dan bawang.
Untuk resepi kuah kacang pula, resepi dari Kak Fida.
Bahan-bahan
300 g kacang tanah - sangar dan kisar kasar
100 g gula pasir
150 g gula merah
40 g asam jawa
1 sk garam dan 1 sk kunyit serbuk
2 biji buah keras*
1 sb ketumbar biji - sangar*
1 sk jintan kasar - sangar *
1 sk jintan halus - sangar *
2 hiris lengkuas *
2 hiris halia muda *
20 tangkai cili kering *
7 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
7 batang serai - hiris *
20 g udang kering *
1 cawan minyak masak
Cara-cara
Satukan gula merah dan asam jawa,diramas dgn secukup air utk mendapatkan 500 g air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
Kisar halus bahan2 bertanda *
Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan gula,garamdankunyit serbuk dan kacau rata.
Masukkan bancuhan air asam dan kacang tadi ke dlm bahan yg ditumis. Masak atas api perlahan hingga keluar minyaknya.
Sedap sangat kuah kacang ni. Sebelum ni pakai resepi biasa-biaa aje. Main campak-campak konon-konon dah pro lah kan. Hahaha.. Tapi untuk resepi ni semua saya buat separuh aje. Buat banyak-banyak kang tak larat nak habiskan, membazir pulak ye tak.
So, untuk sapa-sapa yang nak rasa nak buat satay goreng boleh lah cuba resepi ni. Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment