Lovely Friends

Tuesday, April 9, 2013

Donut yang gebus




Hai donat yang gebus.. Donat yang begitu enak dimakan begitu saja. Sememangnya sedap!

Tu je yang dapat diungkap. Jom lihat resepi.

BAHAN-BAHAN

Bahan A
2 sudu besar gula *boleh tambah kalau nak donat tu manis2 sikit
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar lemak sayuran
50gm mentega/marjerin
1 paket yis (11gm)
3/4 sdt garam
190ml air suam

Bahan B
500gm tepung hi-protein
1 biji telur

Bahan C
Gula kastor/gula ising secukupnya

CARA-CARA

Satukan bahan A. Biarkan selama 10 minit hingga berbuih. 
Tindak balas antara yis, gula dan air panas tu yg membuatkan berbuih. Jangan risau kalau nampak macam disgusting sikit lepas 10 minit tu. Itu normal ya..

Lepas tu masukkan separuh daripada tepung dan telur. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan separuh lagi tepung dan uli sampai jadi doh. 
Doh ni nanti lembut aje. Rasa macam nak sapu-sapu kat muka. Omnomnom..
Canaikan doh setebal setengah inci dah terap dengan acuan donat.
Doh ni tak perlu direhatkan sebab telur tu yang akan membuatkan doh naik. Tapi boleh je kalu nak rehatkan dalam 15 minit ke, tak salah pun..

Ok tibalah masa yang dinanti-nantikan. Masa tengah terap donut tu bolehlah panaskan minyak. Api sederhana aje ye.. Dan gorenglah donat sekejap aje. Jangan lama-lama nanti hangus.


Bila dah goreng, salut donut dengan gula halus/gula ising dan sedia untuk dimakan. Nyum nyum..

Kbye. Selama mencuba!

No comments:

Post a Comment