Bahan-bahan:
Ikan
2 ekor ikan kerapu
Serbuk lada hitam
Tepung jagung
Sos
5 ulas bawang putih *dicincang
Halia
Cili padi *ditumbuk-bergantung pada kepedasan masing-masing
1 cili merah *ditumbuk
1 batang serai *dihiris
Sos plum *opt
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Air
Garam gula secukupnya
Cili merah *dihiris
Daun sup *dicincang
Cara-cara:
Ikan kerapu digaul dengan serbuk lada hitam dan garam. Kemudian disalut dengan tepung jagung dan goreng.
Tumiskan bawang putih, halia, cili padi dan cili merah yang telah ditumbuk. Tumis sampai naik bau.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos plum. (Sukatannya bergantung kepada berapa banyak nak kuah tu. Kalau nak kuah banyak, letak la banyak)
Masukkan sedikit air.
Perasakan dengan gula dan garam.
Masukkan cili yang dihiris.
Saya campurkan dengan kacang panjang yang dipotong dadu. Ingat nak letak kacang peas, tapi takde pulak.. Hihi
Ok siap lah ikan kerapu 3 rasa. Boleh makan dah..
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment